torstai 28. helmikuuta 2013

Friikkisirkus

Jouduin taas päivänä eräänä inhottavaan tilanteeseen, jossa lapsiani esiteltiin vieraille kuin friikkisirkusta konsanaan. Tällä kertaa olin jo vähällä mennä väliin, mutta lopulta hillitsin itseni. Vielä ei pojat ymmärrä. Vielä heille on aivan sama puhutaanko tilanteessa heidän paidan väristä vai syntymäpainosta kun ympärillä on sata vierasta tätiä söpöttelemässä.

Miten ihmeessä asiaa pitäisi alkaa ympärillä oleville ihmisille pohjustamaan? Siis sitä, että ihan kohta pojat ovat niin isoja että heidän kannaltaa ei ole kiva kun juhlissa ja kutsuilla heidät revitään leikeistään esittelemään leikkausarpiaan. Että ensisijaisesti pojat on suloiset kaksospojat ja ihan niin kuin kaikki muutkin paikalla olevat lapset. Ja että keskosia ja mitäkaikkeamuutaerikoista vain sitten lääkäri- ja poliklinikkakäynneillä. 

Ymmärrän kyllä, että meidän lähipiirille kaikki parin vuoden takainen oli myös kamalaa ja traumatisoivaa. Niin isovanhemmat, serkut, tädit, sedät, kummit jne kaikki olivat kauhuissaan ja pelkäsivät menettävänsä hekin kaksi pientä, rakasta ja tärkeää lasta. Ymmärrän senkin, että näillä läheisillä sukulaisilla ja ystävillä ei ole ollut samalla tavalla paikkaa ja aikaa käsitellä tuota surua ja pelkoa. Heidän on tarvinnut olla meidän tukena ja apuna, niellen omat tunteensa.
Ja ymmärrän, että nyt nuo tunteet purkautuvat välillä hieman kummallisella tavalla. 

Ymmärrys ja hyväksyntä vaan ei ole sama asia.

Asiassa on myös toinen puoli. Kyse ei ole ainastaan siitä, että en halua lasteni takia asioita julkisesti kaakatettaviksi. En halua sitä myöskään itseni takia.

Vaikka kaikille muille kutsuille osallistuville lasteni kovat koettelemukset olisivat mielenkiintoinen puheenaihe, niin minulle ne ovat edelleen vain ja ainoastaan kamalia. Vaikka muiden mielestä olisi kuinka fantastista ihailla pientä ihmeellistä miestä, joka on selvinnyt leikkauksesta poikineen, minulle niistä arvista tulee vain suru. 
En minä tahdo kahvikutsuilla muistella elämäni pelottavimpia päiviä.

Jos ei tahdo kenenkään mieltä pahoittaa ja asiasta riitaa lietsoa, niin miten ihmeessä moisissa tilanteissa pitäisi toimia? Ja miten ehkä yleisesti alkaa asiasta läheisille puhua? Miten sanoa yhtäaikaa tiukasti, mutta lempeästi?
Ja pitääkö meidän järjestää yleisötapahtuma, jossa kaikki saisivat kerralla rauhassa purkaa tuntojaa, että asia olisi sitten pois päiväjärjestyksestä?

3 kommenttia:

  1. Jaa-a.. kerro jos keksit. Minä en enää tuon kolmevuotiaan esikoisen kuullen haluaisi myöskään puhua.. hän kumminkin ymmärtää jo. Eikä varmaan tunnu kivalta, että hänen asioitaan (ja silloisia ongelmia) levitellään. Vaikka ainoat viat onkin minusssa, mutta ei se varmaan kolmevuotiaasta tai sitä vanhemmasta lapsesta tunnu, kun hänestä puhutaan.

    VastaaPoista
  2. uhh! mä niin muistan tuon - ja sen voimattoman ärsytyksen /raivon joka siitä seuraa. (ja valitettavasti saatan kuvitella tuon tilanteen ihan liian hyvin...:(
    en kestä sellaista tiettyä sensaationhakuisuutta, jota joillakin on tapana viljellä.
    Ja muutenkin: on ihan eri asia tuoda ne tietyt jutut keskusteluun itse, ikään kuin sitä ulostulevaa virtaa säädelleen, kuin joutua kuuntelemaan niitä itse. Kun on tavallaan hyvin valmistautumaton niitä kuuntelemaan.

    Siksi en nykyään oikeastaan koskaan kysy keneltäkään mitään kovin henkilökohtaista, tai siis sellaista ehkä kipeällä tavalla henkilökohtaista. Ajattelen, että ihminen jakaa sen, minkä haluaa jakaa, sen kanssa jolle sen asian haluaa jakaa. (mietin joskus, tekeekö se minusta välinpitämättömän ja kylmän tuntuisen muiden mielestä)

    Joskus olen sanonut että "en halua kuulla tuota juttua nyt" /"en halua puhua lapsista nyt" ja jopa "en kestä kuulla tuota juuri nyt" - mutta helppoa se ei ole.

    VastaaPoista
  3. Voi ei, kuulostaa tosi inhottavalta. Itse en ole tilanteessasi koskaan ollut, mutta pitääpä muistaa olla tarkkana, jos joskus meinaa tulla tarve kysellä jonkun mahdollisesti traumaattisista kokemuksista. Sitä ei aina huomaa olla riittävän hienovarainen, kun ei ole omakohtaisesta tilanteesta kyse. Itsekin kyllä monissa asioissa pyrin samaan, mitä Marikakin sanoi eli antamaan toiselle tilaa ottaa vaikeat asiat itse puheeksi. Ja sama pelko on minullakin, että vaikutanko sitten välinpitämättömältä.

    Minusta voisi olla hyvä ajatus kirjoittaa tuossa tilanteessa olleille sähköpostia tai kirje, jossa kertoisit, millaisia tunteita tilanne sinussa herätti. Että et joka tilanteessa ja varsinkaan silloin, jos tarkoitus olisi pitää hauskaa halua muistella noin tuskallisia asioita ja miten kohtuutonta kasvaville lapsille on olla jatkuvasti ihmeteltäviä friikkejä. Jos mitenkään pystyt, voisit ehkä myös tarjota mahdollisuutta kysyä mieltä vaivaavista asioista sinulta suoraan jossain muussa tilanteessa. Ei nyt välttämättä yleisötapahtumana, mutta jotenkin vähän hallitummin. Tieto ehkä kuitenkin rauhoittaa tuollaista sensaationhakuisuutta ja auttaa purkamaan ahdistusta, jota sukulaisetkin varmasti ovat kokeneet.

    VastaaPoista