torstai 3. marraskuuta 2011

NIMBangsti

Oon aivan pöyristynyt. Oikeasti syvintä sisintäni myötä kauhuissani. Pakko avautua.

Katsoin äsken Ajankohtaisen kakkosen viime viikon tiistailta. Jaksossa käsiteltiin Liedon Verkatehtaalle suunniteltuja kehitysvammaisten asuntoja. Ja niin kuin aina, jossain kun vammaiset uskaltautuu lähelle muun kansan asutusta, niin nytkin joku on keksinyt hyvän syyn miksi ei just sinne. Tällä kertaa eritytisen pöyristyttävää on, että ohjelmassa haastateltu Taina Kovalainen ei edes vaivautunut keksimään mitään kunnollisia tekosyitä. Ihan rehellisesti sanoi, että kehitysvammaiset on ällöttäviä ja vaarallisia, laskevat lähiasuntojen arvoa ja ovetkin pitää lukita jos sellasia tulee sinne pyörimään.

Raivostuttavaa! En mä niin sinisilmäinen oo, että mä en ymmärtäis, että monien asenteet on tuollaiset. Mä vaan haluaisin ajatella asuvani sivistysvaltiossa, jossa ihmisillä on käytöstavat. (Ja nyt en harhaudu vaahtoamaan siitä, että kansanedustajat ei vaan voi päästellä suustaan mitä tahansa, vaikka kuinka edustais peruskansaa. Mikään ei oikeuta huonoa käytöstä, ei varsinkaan kansanedustajille. Jos valtakunnan eturiviltä hyväksytään moiset möläytykset, niin mitä se kertoo meidän maan siivtyksestä?!) Hienoahan ois jos oikeasti saatais kansa aidosti hyväksymään ja ymmärtämään erilaisuus voimavarana, ei uhkana. Niin ei vaan taida ikinä käydä. Silti pidän jotenkin hyväksyttävämpänä sitä, että naamioidaan omat pelot jonkun tekosyyn taakse. Esimerkkinä vaikka Liedon naapurissa Turussa tällä hetkellä käytävä keskustelu kehitysvammaisten asuntolan rakentamisesta lähiseudun ihmisille kuulema tärkeälle virkistysalueelle. (Oon harkinnut mennä sinne kalliolle istumaan ja tarkkailemaan kuinka monta ihmistä siellä todella päivässä ulkoilee.)

Tein viime keväänä esseen siitä, miten asenteet vammaisia kohtaan ovat avartuneet. Yleinen asennemuutos koko ajan yksilökeskeisempään suuntaan sattaa olla monessa kohtaa turmiollista yhteiskunnalle, mutta vammaisille se on tuonut tarvittavaa mahdollisuutta vaatia. Jokaisella kun on oikeus olla sitä mitä haluaa, heijastuu se myös vammaisiin. Kuntoutusta ja esteettömyyttä yritetään koko ajan enemmän tuoda vammaisten luonnolliseen ympäristöön, eikä jokaista vammaista enää viedä helvetin kyytiä jemmaan laitokseen kauas muista ihmisistä. Pienin askelin ehkä siis saatetaan olla menossa kohti inkluusioyhteiskuntaa, joka on vaikean matkan päässä (ehkä mahdottoman), mutta ois kaiken sen vaivan arvoinen.
Kaiken maailman taina kovalaiset on märkä rätti päin naamaa munlaiselle idealistille.

Vaan onneksi maailmassa on myös appiukkoja. Siis sellaisia kuin omani.
Appivanhempieni talon viereen päätettiin rakentaa kehityvammaisten asuntola. Tottakai se tarkoitti ovelta ovelle kiertävää adressia suunnitelmien kumoamiseksi. Appi oli nimienkerääjllle kertonut odottelevansa sitä adressia, missä kerätään nimiä niiden ihmisten poistamisesta naapurustosta, jotka ovat allekirjoittaneet ensimmäisen adressin. Pilaavat moiset ihmiset appiukon tunnelman.

Alla vielä linkki tuohon Ajankohtaisen kakkosen jaksoon. Juttu alkaa 30min kohdalta. 
http://areena.yle.fi/video/1319570745531

Jään pyörittelemään päätäni tuohtuneena.

3 kommenttia:

 1. https://www.facebook.com/#!/pages/Ei-Tainaa-minun-takapihalleni/121883171253448

  Ihanaa huomata, että olen asioista muutenkin kanssasi samaa mieltä. Ja ihana appiukko sinulla, täytyy myöntää.

  Tuolla fb-ryhmässä "Ei Tainaa takapihalleni", joku oli kirjoittanut näin: "ärkyttävintä on, että tämä nainen pyörittää Turussa suosittua tanssikoulua, eli siis eniten olisin huolissani siitä että lapset ja nuoret joutuvat tämän naisen kanssa olemaan tekemisissä! Eli nyt vaan firma boikottiin!"

  VastaaPoista
 2. Ihana appiukko sinulla! Hyvin letkautettu.

  Minä ihmettelen, että mediassa ollaan kovin hiljaa tästä asiasta. Blogeissa kuohuu, muutama lehti jotain pientä kirjoittanut. Jos vastaavia kommentteja olisi lauottu jostain muusta vähemmistöstä kirkuisi lööpit aiheesta.

  VastaaPoista
 3. Pitää varmasti paikkansa, että jostain muusta ihmisryhmästä tuollasia jos laukois, niin häly ois isompi. Toivon kovasti, että jos tästä nyt yhtään isompi juttu vielä tulee, niin keskityttäis kuitenkin siihen oikeaan ongelmaan, eli siihen että hirveän monet todellisuudessa ajattelee samalla tavalla kuin Kovalainen. (Se vaan oli tarpeeks tyhmä sanomaan ääneen tuollaset ajatukset.) Yhteiskunnan hiljaisen enemmistön asenteet on isompi ongelma kuin Kovalaisen typeryys.

  VastaaPoista